Vragen van klanten en ervaringen uit het veld

We ontvangen regelmatig vragen van gebruikers, vragen die wellicht ook bij andere gebruikers leven. We willen deze vragen en ervaringen graag delen in deze blog.

Heb je ook een vraag of een goede tip? Deel het met ons.

Zijn meerdere meetposities zinvol?

Dat ligt er aan, vooral hoe groot de ruimte is ofwel hoeveel zitplaatsen er zijn.

Voor stereotoepassingen is er vaak maar één luisterplek, meerdere metingen zijn dan niet zinvol. Ook voor een homecinema met een paar stoelen is één meting voldoende.

Zodra je naar grotere ruimten gaat met bijvoorbeeld 6 of 12 zitplaatsen, kunnen meerdere metingen iedereen in de ruimte het beste geluid geven. Zodra je bij wanden of hoeken gaat meten, is het oppassen geblazen, de meting kan dan al snel verkeerd uitpakken. Iedere meting kan een waarde toegekend krijgen in vergelijking tot de eerste initiële meting. Als er meerdere metingen zijn uitgevoerd, moeten de grafieken goed bestudeerd worden, want het meenemen van 'vreemde' metingen in het eindresultaat, draagt niet bij aan de kwaliteit van het eindresultaat. Mochten er metingen zijn die vreemde waarden opleveren, geef die meting dan waarde 0 zodat hij niet wordt meegenomen in de berekening voor het eindresultaat. Bedenk dat het eindresultaat een gewogen gemiddelde is, dus nooit beter dan de 'hotseat' bij één meting.

Meerdere subwoofers, heeft het zin?

Deze vraag kwam van een homecinema-enthousiast. Ons antwoord is ja!

Er zijn meerdere redenen voor twee of eventueel vier subwoofers in een homecinema. Met meerdere subwoofers kun je een gelijkmatiger sublaag creëren in de gehele ruimte. Hierdoor is op iedere zitplaats een mooi geluid waar te nemen. Met de 3D-geluidsformaten worden in de film veel geluidseffecten gepresenteerd, van diep laag tot hoog. De oorsprong van lage frequenties zijn moeilijk te peilen, maar bij goed gebruik van de processor kun je de subs toewijzen aan specifieke luidsprekers. Zo kun je links/rechts of voor/achter beter accentueren. Voorbijrollende donder is zo beter te volgen, klinkt levensecht.

Heb je meerdere subwoofers, dan kunnen ze een maatje kleiner zijn dan bij één subwoofer. Het is wel belangrijk om de meerdere subwoofers goed in te meten om een homogeen geluid te verkrijgen.

Wat is eigenlijk het verschil in de vijf presets die de wizard maakt?

Na kalibratie worden er vijf presets gemaakt die een verschillende klankkleur geven. Uiteraard kun je zelf ook presets maken, maar het is fijn dat er al presets zijn, klaar voor gebruik.

presets

 

We hebben een plaatje gemaakt met de grafische weergave van de presets en de bijbehorende filters. De grafieken geven het linker en rechter kanaal weer, rechts bij filters ziet u hoe(veel) filters worden ingezet om de correctie te bereiken.

 

 

  • Comfort: hier wordt de minste correctie toegepast en bovendien het middenhoog iets verzwakt en het laag iets versterkt.
  • Natural: net als comfort, maar hier wordt het karakter van de luidspreker overgenomen (vergelijk met Ongecorrigeerd)
  • Neutral: dit is de standaardcorrectie die Trinnov toepast. Levert een goed resultaat, maar kan iets 'onpersoonlijk' klinken.
  • Precision: hier worden aanzienlijk meer filters toegepast dan bij Neutral. Hierdoor worden nog meer kamerreacties op het geluid gecorrigeerd.
  • Monitoring: hier wordt alles uit de kast gehaald om de invloed van de luisterruimte te elimineren. Levert een heel strak en analytisch geluid op. Geschikt voor opnamestudio's die precies moeten horen wat er opgenomen is.

Het is aan de gebruiker welke preset prettig is. Bovendien kun je de presets zelf ook nog veranderen (en dan in een eigen presetplaats opslaan).

"Kan een betere ethernetkabel het geluid van een ST2-hifi verbeteren?" was de vraag. Kort antwoord: nee.

De ethernetkabel is uitsluitend voor de bediening van de ST2-hifi en heeft geen relatie met het audiogedeelte van het apparaat. Dat geldt ook voor de wifimodule die eventueel gebruikt wordt. De aanschaf van een 'goudgerande' ethernetkabel heeft dus geen enkele zin.