"Diepteplaatsing werd stukken beter"
voorbeeld2Ik ben de gelukkige bezitter van een Trinnov ST2HiFi en hoe zal ik het verwoorden, dit toestel is de redding van mijn hobby geweest. Zoals velen ben ik jaren op zoek geweest naar de perfecte weergave of liever gezegd, een weergave zoals ik bij de betere demo's af en toe hoorde, maar welke ik bij mij thuis nooit kon bereiken. Allerhande apparatuur en grote investeringen later, was het resultaat nog steeds niet beter, of liever gezegd niet wat ik beoogde. Ondertussen was het me duidelijk geworden dat de acoustiek van de omgeving de belangrijkste factor was om goed geluid te bereiken. Dan maar gestart met passieve akoestische aanpassingen, door de aard van mijn woonkamer niet voldoende inzetbaar, dus terug naar af.
Dan in Veldhoven voor de eerste maal roomcorrectie via Trinnov gehoord, afspraak gemaakt voor een thuisdemo en ziedaar, een andere wereld ging voor mij open.
Wat zijn nu de grootste verbeteringen? Het stereobeeld werd breder dwz van ergens tussen de speakers, nu van hoek tot hoek, of liever gezegd, het geluid werd ruimtelijk. Het laag, eerst alles overheersend tot ong. 300 Hz is opgeschoond, baslijnen zijn nu te volgen ipv gerommel in de marge. Diepteplaatsing werd stukken beter, waarschijnlijk doordat details, zoals uitstervende geluiden (die veelal de akoestiek van de opnameruimte weergeven) nu hoorbaar zijn (minder maskering door het laag?). Rond stemmen en instrumenten leek meer ruimte (lucht) te ontstaan, Kortom mijn Trinnov heeft van mij een tevreden luisteraar gemaakt, ik bezit het toestel ongeveer 2 jaar, zou het niet meer kunnen missen.
Kan de Trinnov alles? Neen, dat kan en mag je niet verwachten, dips in bepaalde frequentiegebieden van 15 dB en meer, veroorzaakt door roomnodes, worden weliswaar minimaal aangepakt maar worden (terecht) niet weggewerkt. De voorbepaalde curven zijn zeer bruikbaar, voorzichtig geëxperimenteer via de target curven kan echter zeer verrijkend zijn. Zo heb ik ondervonden dat aanpassingen binnen 1 dB toch wezenlijke veranderingen (verbeteringen) kunnen teweegbrengen. Bijvoorbeeld hardheid in stemmen zijn dikwijls het gevolg kamerakoestiek en kunnen met minimale aanpassingen veel verbeterd worden.
Eigenlijk is mijn punt, mensen die zich herkennen in mijn problemen, draal niet, regel een demo met Trinnov en zeer waarschijnlijk ga je versteld staan hoe je installatie wordt opgewaardeerd. Ik ga er echter vanuit, dat je allereerst al getracht hebt via opstelling het beste uit je set te halen.