"Vanzelfsprekendheid, natuurgetrouwheid en realisme in muziekweergave"
altitude32Mijn naam is Jan en ik ben een geboren en getogen Brabander. Al ruim 25 jaar ben ik serieus met de audiohobby bezig, maar ik heb vooral in de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt in de natuurgetrouwheid en het realisme van muziekreproductie in mijn thuissituatie. Vooral het ontwerp en de bouw van mijn ‘dedicated’ ruimte (die ik ‘Confidence Mansion’ heb gedoopt) en waarbij feitelijk kosten nog moeite zijn gespaard om een zo compromisloos resultaat qua constructie, stroomvoorziening en akoestiek ter verkrijgen hebben hierbij een enorme stap opgeleverd. Veel mensen denken echter nog steeds ten onrechte dat in een akoestisch geoptimaliseerde ruimte DSP niets meer oplevert, maar dat is (helaas) niet waar… er ontstaan nog steeds staande golven in de ruimte (wat resulteert in buiken en knopen op bepaalde locaties). Daarom is ook in mijn situatie ruimschoots tijd en aandacht besteed aan de optimale plaatsing van de speakers en de keuze van de luisterpositie. Nadat de bouw van de ruimte gereed was heb ik de mogelijkheid aangegrepen om een Von Schweikert VR10-MK2 speaker systeem aan te schaffen. Een groot(s) systeem met een totaal gewicht van ruim 500 kilogram met in totaal 30 speaker units geplaatst in 4 aparte torens (2 x main + 2 x sub) waarbij de sub towers (ieder 4 x 15 inch) worden aangestuurd door 2kW klasse-D versterkers.
Toen ik mezelf ondertussen met gemodificeerde mini-DSPs aangesloten op de versterkers van de subtowers in het audiofiele Walhalla waande, kwam Ronald met een Trinnov Amethyst naar Audioclub Oost-Brabant om een demonstratie te geven. Deze demonstratie was dusdanig indrukwekkend en ik was dusdanig overtuigd van de mogelijkheden van mijn systeem dat ik Ronald uitnodigde om voor mezelf te bewijzen dat ik zoiets niet echt nodig had. Dat bleek een dure ‘vergissing’ te zijn. Nadat Ronald het systeem had aangesloten, gekalibreerd en de Trinnov de optimalisatie filters had laten berekenen bleek al na enkele seconden dat de Trinnov veel meer deed dan dat ik voor mogelijk had gehouden. Ik was gelijk om. Echter 1 probleem(pje)… ik heb een surround opstelling in de ruimte staan en hoewel stereo bij mij alle prioriteit heeft vond ik twee aparte sets toch wel erg gortig worden. Ten tijde van deze thuisdemonstratie was namelijk van een Trinnov processor in multi-kanaals uitvoering nog geen sprake. Gelukkig veranderde dat binnen enkele maanden toen bekend werd dat Trinnov met de Altitude32 op de markt zou komen. Na lang wachten was ik in december 2014 de eerste privé eigenaar van een Trinnov Altitude32 in de Benelux en ondertussen heb ik ruim 16 maanden intensieve ervaring met dit prachtige apparaat. De mogelijkheden met het apparaat zijn letterlijk eindeloos en het is voor mij, in mijn streven naar audiofiele perfectie, altijd de vraag: haal ik nu echt het maximale uit de set? Daar kan ik op dit moment wel bevestigend op antwoorden. Gezien de bijzondere configuratie van het Von Schweikert systeem en de ideale plaatsing van de subtowers achter de maintowers was het met de mini-DSPs niet mogelijk om de timing tussen de main en subtowers goed te krijgen, maar met behulp van de cross-over functionaliteit in de Altitude32, inclusief de bijbehorende level en delay offset kalibratie, is het gelukt om de main en sub towers naadloos in elkaar over te laten gaan zowel qua amplitude, fase als timing! Het is een hele bijzondere ervaring om een speaker systeem full-range vanaf 20Hz super strak en tijd-coherent te horen spelen!
Voorafgaande aan de aanschaf van deze Altitude32 dacht ik altijd aan een aparte voorversterker, DAC, DSP, processor en streamer terwijl ik nu alles in 1 behuizing heb. Dat bespaart me niet alleen een hoop ruimte en geld, maar het uiteindelijke resultaat is ook nog eens beter! Daar waar vaak gedacht wordt dat de Trinnov alleen maar goede DSP doet biedt het apparaat, zoals genoemd, zoveel meer. De mogelijkheid om muziek te streamen is dusdanig beter dan via een CD dat ik alleen nog maar muziek luister vanaf de NAS (wat tevens de mogelijkheid biedt om High-Res audio af te spelen). Een andere functionaliteit die ik veelvuldig (heb) gebruik(t) is het instellen/programmeren van de target curve (hoe wil je dat je frequentie karakteristiek over het frequentie bereik verloopt?). Stel het in, pas het aan en binnen enkele seconden zijn de nieuwe optimalisatiefilters berekend en kunnen ze opgeslagen worden in 1 van de 29 beschikbare presets. Het effect is vergelijkbaar met het wisselen van bv. kabels, maar je kunt nu gericht beïnvloeden. Het tweaken van de muziekweergave ging nog nooit zo snel en doelgericht als nu. Wat de Trinnov Altitude32 me uiteindelijk heeft gebracht is dat mijn grote speakersysteem zowel amplitude als fase correct speelt in een akoestisch geoptimaliseerde ruimte. Dit resulteert in een vanzelfsprekendheid, natuurgetrouwheid en realisme in muziekweergave die ik persoonlijk nog nooit ergens anders heb gehoord. Ik durf ondertussen wel te stellen dat het mij nooit ofte nimmer was gelukt om dit resultaat te bewerkstelligen zonder de Trinnov Altitude32… kortom: “Highly recommended!”