"Ik heb jarenlang het paard achter de wagen gespannen"
amethystDat realiseerde ik me toen ik mij een beetje in akoestiek ging verdiepen. Pas een jaar of drie geleden ging ik de rol van akoestiek beseffen en dat je er iets aan kon doen. Een hoop jaren ben ik bezig geweest met apparatuur in plaats van met de ruimte. Vergelijk het met een sportwagen die in de file staat. Hij zou heel hard kunnen, maar niet in die omstandigheden… Ondertussen ben ik van mening dat ieder zichzelf respecterende hifi winkel elk gesprek met de klant zou moeten beginnen over diens akoestiek.
Als jochie van 7 jaar stond ik al met mijn neus tegen de ruiten van de lokale HiFi winkel gedrukt. Vanaf mijn eerste vakantiebaan ging het geld naar mooie stereo apparatuur. Of de buren net zo veel plezier aan mijn hobby hebben beleefd weet ik niet… maar ik vond het prachtig. Vanaf dat moment was ik vooral op zoek naar beter: een betere bron, betere versterkers, betere luidsprekers, betere opnames, etc. Op een bepaald moment kom je op een niveau waar ‘beter’ een subjectief begrip begint te worden en je ogen ook mee gaan luisteren, het is dan vooral je eigen voorkeur die een nieuwe aanschaf bepaalt. En toch was er ergens een gevoel dat het nog wel degelijk objectief ‘beter’ kon klinken.
Als ik daarbij terug dacht aan mijn beste luisterervaringen dan was dat in mijn appartement waar ik in 2004 ging wonen. De woonkamer was 5 meter breed en 14 meter diep. Meer dan voldoende ruimte om zowel de luidsprekers vrij neer te kunnen zetten en de luisterplek stond ook volkomen vrij. In 2013 woonde ik weer in een huis, en daar stond de set in een asymmetrische woonkamer van ongeveer 50 vierkante meter in L vorm. Zowel de luidsprekers als de luisterplek stonden mooi vrij, maar toch haalde ik het niveau niet van daarvoor. De linkerwand was een grote open vide tot aan de nok van het dak, zo’n 6 meter hoog en volledig van glas. De rechterwand was van beton en de luidspreker stond onder een laag plafond. Omdat ik zeker wist dat het niet aan de set kon liggen begon ik na te denken wat het dan wel zou kunnen zijn. Dat was pas het moment dat ik realiseerde dat de akoestiek misschien wel de oorzaak zou kunnen zijn. Via internet vond ik veelal (lelijke) panelen, diffusors en grote bass traps als oplossing. Kortom: de ideale ingrediënten als je aanstuurt op een echtscheiding als dat in de woonkamer moet komen…
Uiteindelijk kwam ik op de website van Trinnov terecht en zag daar de Amethyst, ik kon bijna niet geloven dat dit product echt bestond en dat het goed zou werken. Een afspraak was snel gemaakt voor een thuisdemo en voor het eerst sinds jaren had ik het gevoel dat er echt sprake was van een objectieve verbetering. Ik weet zeker dat ik heel wat apparatuur NIET gekocht had als ik eerder de effecten van een slechte akoestiek had onderkend. Die aankopen waren achteraf lapmiddelen om de effecten van slechte akoestiek te compenseren.
Het sterkste punt van de Amethyst is dat hij zeer veelzijdig is, voorversterker, media renderer, akoestische correctie, phono pre en te bedienen via een tablet/pc/smartphone. Het gebruiksgemak is erg groot. Momenteel gebruik ik een MacBook air 13 inch met Chicken VNC om de Amethyst te bedienen en lekker te kunnen tweaken als ik wil. Vooral de muisbediening vind ik dan handig. Enig minpuntje is dat de interface niet op volledig scherm te zetten is zodat grafieken nog beter af te lezen zijn. Verder staat JRiver Mediacenter op de laptop en de software om de NAS te benaderen (Synology). Ik stream draadloos FLAC uncompressed bestanden naar de Amethyst en heb nog nooit een drop out gehad. De media renderer werkt dus vlot en foutloos, internet werkt ook omdat alles in hetzelfde netwerk zit. Dus even iets opzoeken over een artiest kan ook meteen. Dit gebruiksgemak verhoogt voor mij enorm het plezier in muziek luisteren, al grijp ik ook vaak naar LP/CD als ik de beste afspeelkwaliteit wil hebben. Ik heb ervaren dat een high end CD loopwerk toch behoorlijk beter presteert, dit hoor ik in het bijzonder terug in de natuurlijkheid van stemmen. Daarbij moet ik aantekenen dat de combinatie externe dac en loopwerk samen 1,5 keer de aanschafwaarde van de Amethyst bedraagt. Voor de duidelijkheid, de gestreamde bestanden liepen ook via de externe dac in deze vergelijking. Je kan de Amethyst dus nog verder verbeteren als je wilt met externe randapparatuur. De phono pre is van een uitzonderlijk goede kwaliteit naar mijn mening. Helaas alleen geschikt voor MM waardoor ik genoodzaakt was om een nieuw element te kopen omdat ik MC had.
Een leek, zoals ik, kan meteen uit de voeten met het inmeten van de akoestiek. De aanschaf van de microfoon is een absolute must naar mijn mening, zeker als je regelmatig je luisterruimte aanpast of bijvoorbeeld nieuwe luidsprekers aanschaft of ze op een andere plek neer zet. Ik heb de Amethyst nu al bijna drie jaar in mijn bezit en ben zeer onder de indruk van de akoestische correctie. Recent ben ik verhuisd en heb nu een kleine luisterruimte van 16 vierkante meter. Binnen een paar minuten is een ‘boemerige’ ruimte, met veel te veel rommelig laag omgetoverd naar een aangename luisterplek.
Daar gaat overigens wel de nodige tijd vooraf om luisterstoel en luidsprekers op de perfecte plek te zetten. De akoestische correctie is het sluitstuk, en dan nog is het verschil enorm! Door de jaren heen heb ik behoorlijk wat apparatuur in mijn bezit gehad, en ook de Amethyst zal vroeg of laat de luisterruimte verlaten. Hij wordt dan ongetwijfeld ingeruild tegen een nog betere Trinnov!